Kako eksfolijacija može poboljšati moju kožu?

Hoće li eksfolijacija pomoći zdravlju moje kože?

Najbrži odgovor je: "Da" - eksfolijacija će pomoći zdravlju Vaše kože! Eksfolijacija poboljšava kvalitetu i ton kože jer uklanja mrtve stanice na površini (ljudska koža proizvodi oko milijun stanica u 40 minuta, što znači da proizvodi oko 36 milijuna stanica dnevno). Kako se naše stanice obnavljaju, tako stare površinske stanice slabe i gube vlagu te se naposlijetku odvajaju od kože da bi omogućili novim stanicama da dođu do površine. Taj se proces naziva Ijuštenje (deskvamacija).

Ljuštenjem se eliminiraju i oštećene i onečišćene stanice koje sadrže miroorganizme iz okoliša. Mrtve stanice ne otpadaju uvijek s naše kože, što znači da mogu osušiti površinu kože i uzrokovati njena začepljenja i upale. Uz profesionalnu i kućnu eksfolijaciju, te se stanice učinkovito uklanjaju. Nove stanice doprinose svježem i zdravom izgledu.Aknama sklona koža: koža proizvodi pet puta više mrtvih stanica od zdrave. To znači da prikladna eksfolijacija izvrsno koristi takvoj koži. Hidroksilna kiselina (kemijski eksfolijens), općenito, učinkovita je jer pomaže u uklanjanju mrtvih stanica, sprječava začepljenje folikula koje inače dovodi do upale te tako nastaju akne. Izbjegavajte fizičke eksfolijense/pilinge, jer oni mogu pogoršati upalu.

Zrela koža: Kada smo mlađi, naše stanice se obnavljaju svakih 12 do 19 dana. Kako starimo, taj proces se usporava ("Ljepilo" koje spaja stanice postaje gušće). Prirodno Ijuštenje starih stanica postaje još zahtjevniji proces, što uzrokuje odebljani kožu bez sjaja i neujednačenog tona. U prosjeku, obnova stanica traje od 28 do 35 dana u srednjim godinama, a oko 90 dana u zrelim godinama.

Eksfolijacija je posebno učinkovita kod prijevremeno ostarjele i zrele kože, jer potiče obnovu stanica brže nego što to može samo tijelo. Hiperpigmentacija: Hiperpigmentacija je povećanje pigmenta u koži. Može biti uzrokovana povećanjem melanina u melanocitama ili nastajati iz tvari koje proizvode boju formirajući naslage na koži. Eksfolijacija pomaže u bržem otklanjanju pigmentiranih mrtvih stanica kože, tako da sastojci učinkovitije prodiru i tretiraju hiperpigmentaciju.

Suha, dehidrirana koža: Manjak vlage u koži uzrokuje male pukotine u staničnoj barijeri. Koža je tada zategnuta i rastegnuta pa mnogi od nas pretjerano vlaže kožu. Međutim, stare stanice ne otpadaju, stvaraju kožu bez sjaja i neujednačenog tona. Eksfolijacijom mrtve su stanice učinkovito uklonjene, a hidratantni sastojci mogu prodirati dublje u suhu I dehidriranu kožu.Što je eksfolijens?

Eksfolijensi mogu biti fizički i kemijski, a njihova upotreba ovisi o individualnim potrebama kože.

Fizički eksfolijensi uklanjaju mrtve stanice kože trenjem, korištenjem četkice ili spužve ili pak nježnim sredstvima za piling (kao što su kukuruzno brašno, rižine mekinje ili zobeno brašno). Rezultati će varirati ovisno o količini trenja i o sredstvu koje koristite. Kukuruzno brašno nalazimo u Dermalogica Skin Prep Scrubu, a rižine mekinje u Daily Microfoliantu.
Za razliku od fizičkih eksfolijensa koji uklanjaju mrtve stanice nježnom abrazijom, kemijski eksfolijensi čine kožu glatkom topljenjem međustaničnog "ljepila" koje drži stanice spojenima s površinom. Primjeri kemijskih eksfolijanata su hidroksilne kiseline, retinol i enzimi (proteini koji potiču kemijsku reakciju koja oslobađa i uništava - "jede" mrtve stanice).

Što je s prekomjernom eksfolijacijom?

Pojava agresivnih eksfolijanskih tretmana poput dermoabrazlje ili kemijskog pilinga uzrokovala je i pojavu pretjerane eksfolijacije.

Istraživanja stručnjaka na The International Dermal Institutu ukazuju da je nekoliko tretmana eksfolijacije učinkovitije nego samo jedan kratkotrajni agresivni tretman. U stvari, svaki tretman kože - uključujući i eksfolijaciju - koji uzrokuje crvenilo i iritaciju kože, izaziva upale koje ubrzavaju prijevremeno starenje kože. Postupni tretmani kod profesionalaca u kombinaciji s kućnom njegom daju bolje rezultate bez nepoželjnih sporednih efekata.

Hidroksilne kiseline: danas postoji veliki izbor hidroksilnih kiselina za eksfolijaciju, npr. glikolna, mliječna ili salicilna kiselina. Hidroksilne kiseline najčešći su oblici kućne eksfolijacije jer su izuzetno učinkovite i, kada se ispravno koriste, vrlo sigurne.

Glikolna kiselina prva se upotrebljavala u kozmetici i još uvijek se dosta upotrebljava, unatoč činjenici da iritira kožu. Mliječna i salicilna kiselina, koje su pojednako učinkovite kao i glikolna kiselina, trenutni su izbor vodećih profesionalaca, jer daju iste rezultate, a ne iritiraju jako kožu. U stvari, salicilna kiselina, osim eksfolijacije, djeluje i protuupalno, zbog čega je ključni sastojak Daily Resurfacera. Gentle Cream Exfoliator i Skin Renewal Booster su dva odlična eksfolijensa za kućnu upotrebu, a kombinacija su mliječne i salicilne kiseline.

Eksfolijacija i zaštita od sunca
Hidroksilne kiseline povećavaju osjetljivost na sunce od 13% do 50%. Radi toga FDA (Federalna administracija za lijekove) zahtijeva da se preparati sa zaštitnim faktorom nanose na kožu nakon svakog eksfolijacijskog tretmana s hidroksilnom kiselinom - dobar savjet koji vrijedi također i za njegu kod kuće.

Istraživanja pokazuju da preparati sa zaštitnim faktorom koji sadrže vitamine-antioksidanse omogućuju bolju dnevnu zaštitu protiv štetnih UV-zraka I slobodnih radlkala. Uz tu zaštitu, nema potrebe dodavati štetne kemikalije da biste ostvarili viši zaštitni faktor.

Dermalogica Solar Defense System koristi tzv. UV-Smart Booster tehnologiju - mikrokapsule kože sadrže vitamine-antioksidanse. Te kapsule se rasprsnu u kontaktu s UV-svjetlom, razlijevajući antioksldanse na kožu i time omogućuju zaštitu kada je najpotrebnija.

Neka ovaj preparat sa zaštitom od sunca postane dio vašeg režima za njegu kože, kao i čišćenje I hidrataclja kože.Nanesite malu količinu na kožu lica I vrata prije izlaska na dnevno svjetlo, te nakon plivanja ili vježbanja, kako biste umanjili štetu prouzrokovanu djelovanjem UV-zračenja.

Iskoristite face mapping i vidjet ćete prave rezultate!

Bitno je naglasiti da uspjeh eksfolijacijskog tretmana uvelike ovisi i o profesionalno preporučenoj kućnoj njezi. Konzultirajte se sa svojim kozmetičarom o Face Mappingu, postupku dijeljenja kože lica na 14 zona čime se stvaraju preduvjeti učinkovitijeg tretmana kože.

Neki od proizvoda koje preporučujemo:
- Daily Microfoliant
- Daily Resurfacer
- Skin Prep Scrub
- Gentle Cream Exfollant
- The Face Brush

- Total Eye Care with SPF15
- Skin Renewal Booster
- Super Sensitive Faceblock SPF 30
- Multivitamin Power Firm za područje oko očiju i usana
- The Ultimate Buffing Cloth
- Exfoliating Body Scrub
- Hydro-Active Mineral Salts


Započnite s pravilnim načinom tretiranja svoje kože već danas tako da pitate svog kozmetičara za besplatnu Face Mapping analizu lica.