Imam li pojačano osjetljivu kožu?

Čak 90% populacije smatra da ima osjetljivu kožu
Pitanje je imate li uistinu osjetljivu kožu? Ovo pitanje nije primarno postavljeno u vezi s problemima crvenila, iritacije ili nekim drugim problemom na koži, nego da osvijestite razliku između nasljedno i stečeno osjetljive kože.Stečeno osjetljiva koža je rastući fenomen uzrokovan utjecajem okoliša, kozmetike, loše prehrane i prirodnog procesa starenja.

Razlika između genetski (nasljedno) i stečeno osjetljive kože
Stvarno osjetljiva koža je genetski predodređena i imaju je osobe izrazito svijetle puti, koje su obično sjevernoeuropskog podrijetla. Uzrok može biti smanjena pigmentacija i tanji sloj epiderme. Osoba s nasljedno osjetljivom kožom je sklona crvenjenju, često pati od visoke temperature i sklona je alergijama ili astmi.

Stečeno osjetljivu kožu može imati osoba bilo koje rase ¡11 boje kože. (Npr. mnogi ljudi u Aziji Imaju osjetljivu kožu uslijed prevelikog onečišćenja u pojedinim regijama). Nasljedno i stečeno osjetljiva koža imaju mnoge zajedničke simptome: svrbež, peckanje, crvenilo, bol... Međutim, u mnogim slučajevima stečeno osjetljiva koža nema vidljive simptome. Osjetljivost naše kože varira pod utjecajem klime, mikroklime (u kući, uredu, automobilu, avionu...)

Što uzrokuje pojačanu osjetljivost kože?
štetni utjecaji okoliša
Najčešći je uzrok pojačane osjetljivosti kože štetni utjecaj okoliša jer je epiderma stalno izložena suncu, ekstremnom vremenskom utjecaju i onečišćenju.

1. Sunce

Izlaganje suncu uzrokuje pojačano isparavanje vode iz kože što je čini još osjetljivijom. Još uvijek nije u potpunosti osviješteno da izlaganje suncu može uzrokovati veliku štetu. Npr. 15 minuta šetnje i boravka na otvorenom pojačat će osjetljivost kože ili pridonijeti pojavi raka kože. I u slučaju kad koža nije pocrvenila tijekom izlaganja suncu, ne znači da šteta nije učinjena.
Ljetne aktivnost, primjerice plivanje, također mogu uzrokovati iritacije kože, jer klor u bazenu i sol u moru djeluju abrazivno i isušuju kožu.

2. Onečišćenje okoliša

Prosiječno, oko 6 milijuna kemikalija dlolazi u kontakt s našom kožom, od toga njih 2% milijuna uzrokuje osjetljivost kože. Česta izloženost dušikovim oksidima (iz prometa, industrijskih postrojanja,...) i isparavanje organskih tvari (ugljikovodika I iz otpada) pridonose porastu osjetljivosti kože.

3. Hladno vrijeme i smanjena vlažnost

Hladni vjetar i niske temperature mogu isušiti kožu čime se remeti proizvodnja sebuma koji je štiti. Bez tih zaštitnih masnoća koža postaje suša i osjetljivija. To se također odnosi i na grijanje. Topao i suh zrak djeluje poput velike spužve koja upija vlagu.

Starenje

Znanstvenici se slažu da količina lipida i rožnatom sloju epiderme opada s godinama (lipidi ili masti su izuzetno važni spojevi za strukturu i funkciju žive stanice). To znači, kad navršimo četrdesetu godini života naša će koža zasigurno biti suha i/ili dehidrirana. Bez ovih lipida koža je manje zaštićena i izložena je štetnim vanjskim utjecajima, što dovodi do njene povećane osjetljivosti.

Sastojci

Određeni sastojci u kozmetičkim " preparatima mogu uzrokovati iritaciju i povećanu osjetljivost kože. Treba naglasiti da se ti isti sastojci nerijetko nalaze u preparatima za osjetljivu kožu! Npr. umjetne boje i mirisi, konzervansl I lanolin.

Način života

Nutricionisti tvrde da osobama koje konzumiraju napitke bez šećera i hranu bez masnoća nedostaju neophodne esencijalne masne kiseline (EFA) i vitamini topljivi u mastima: D, E, K, A.

Ne zaboravite da umjetna sladila, koja se stavljaju u hranu umjesto šećera, često uzrokuju osjetljivost kože.

Nedostatak EFA (esencijalnih masnih kiselina) može dovesti do kožnih problema kao što su: svrbež, suhoća, bol, stanjivanje, poremećaj proizvodnje prostaglandina (prostaglandini su kemijski glasnici koji imaju različite funkcije.npr. kontrola upalnih procesa). Nedostatak "dobrih" masnoća u našoj prehrani može također povećati postotak populacije koja pati od psorijaze, ekcema i peruti.

Pušenje također isušuje kožu jer smanjuje unos kisika i hranjivih tvari u kožu. Pušenje "cijedi" vitamine A i C iz kože i steže krvne kapilare, što dovodi do smanjenog protoka krvi u koži. To znači da je pušenje nešto poput gušenja kože iznutra. Pretjerano konzumiranje alkoholnih pića I određenih lijekova također izaziva suhoću kože.

Pretjerano čišćenje

Gubitak postojećeg sebuma (masnoća u koži) obično je uzrokovan pretjeranim tuširanjem ili kupanjem, pilingom, korištenjem jakih sapuna, Uz to, brijanje bez zaštitnog sredstva ili korištenje tupih žileta može oslabjeti zaštitnu barijeru kože, ostavljajući je izloženu štetnim utjecajima okoliša.

Pravilan tretman za dobre rezultate
Zdrava koža manje je osjetljiva. Profesionalni su tretmani u kombinaciji s pravilnim načinom života izvrstan početak tretiranja osjetljive kože.
Učinkovit tretman za osjetljivu kožu uključuje nježno čišćenje, korištenje protuupalnlh I umirujućih preparata, hidrataciju I Dermalogica masažne tehnike pritiska. To će pomoći u povećanju prirodne zaštitne barijere kože I popravljanju posljedica nastalih uslijed štetnog utjecaja okoliša. Pravilo: "manje je više" trebalo bi primjenjivati za vrijeme profesionalnog I kućnog tretmana.

- Točke koje su povezane sa sinusima, plućima i očima mogu se tretirati pomoću Dermalogica masaže pritiskom.što će dovesti do poboljšanja određenih kožnih problema.

- Dr. Lucas pulverizator je profesionalni uređaj koji stvara fino raspršenu paru koja nije prevruća pa je idealna za uklanjanje preparata s kože I ne uzrokuje traumu ili trenje, a koje može nastati pri korištenju spužvica ili krpica. Ovaj se fini raspršivač također može koristiti uz dodatak umirujućih biljnih ekstrakta.

- Eksfolijacija se može Izvoditi na osjetljivoj koži, ali jedino po preporuci profesionalaca. Uobičajen proizvod koji se koristi jest Dally Mlcrofoliant koji ne remeti prirodnu barijeru kože i manje je agresivan od ostalih oblika eksfolijaclje.

- Esencijalna ulja lavande, sandalovine i eukaliptusa idealna su za hidrataciju I liječenje osjetljive kože.

Izuzetno važno je osvijestiti da uspjeh tretmana kože uvelike ovisi i profesionalno preporučenom kućnom tretmanu i korištenju preparata sa zaštitnim UV-faktorom svaki put kada je koža izložena danjem svjetlu. Pitajte svog kozmetičara o Super Sensitive FactorBlok SPF30. Ovaj preparat sa zaštitnim faktorom sadrži fizičku umjesto kemijske UV zaštite koja ponekad može povećati Iritaciju kože.Sadrži UV-Smart Booster Tehnologv - mikrokapsule koje sadrže antioksidanse vitaminne C i E. Te se kapsule rasprsnu pri kontaktu s UV-svjetlom, razlijevajući antioksidanse na kožu čime je štite od štetnih utjecaja kad je najpotrebnije.

Odgovarajuće tehnike za njegu kože ublažavaju njenu osjetljivost. Tijekom čišćenja ne smijete koristiti vruću vodu.Trebate izbjegavati brojne i grube pokrete.Umjesto toga primjenjivati nježne, kružne pokrete prema gore. Izbjegavajte proizvode koji sadrže umjetne boje ili mirise.

Uza sve ovo navedeno trebate obratiti pažnju na čimbenike koji uzrokuju crvenilo kože. Npr. umjetna sladila III začine, hormone, stres, fizički napor, konzumaciju alkohola i nikotina.

Napravite face mapping i vidjet ćete prave rezultate

Konzultiraj se sa svojim kozmetičarom Š o FACE MAPPINGu. To je metoda I kojom se analizira koža lica koja je podijeljena na 14 zona. To je prvi korak ka učinkovitijem tretiranju kože I rješavanju problema vezanih uz nju. Kakve god probleme' s kožom Imali, kozmetičar će uz pomoć Face Mapplnga precizno odrediti tretmane za svaku zonu vaše kože.
Nakon Face Mappinga, kozmetičar će odrediti što trebate koristiti i činiti do sljedećeg profesionalnog tretmana. Neki od proizvoda koje bismo mogli preporučiti uključuju:

UltraCalming Cleanser
The Sponge Cloth
Soothing Protection Spray
Gentle Sooting Booster
MultiVitamin Power Firm za zonu oko očiju i usana
Climate Control
Barrier Repair
Super Sensitive FaceBlok SPF30

Bitno je naglasiti da Dermalogica proizvodi ne sadrže tvari koji povećavaju osjetljivost kože, kao npr.:

1. umjetne boje
2. umjetne mirise
3. denaturlrani alkohol
4. mineralno ulje
5. lanolin
6. PABA (paraaminobenzojevu kiselinu)

Započnite s pravilnim načinom tretiranja svoje kože već danas tako da pitate svog kozmetičara za besplatnu Face Mapping analizu lica.